Muziek in bergen songfestival

Het Songfestival in Noorwegen

De Noorse bijdragen van het Eurovisiesongfestival oogstten in het begin meestal weinig succes. Was het de Noorse taal? Was het te serieus? Werd de muziek te statisch gebracht? Maar daar wisten de Noren wat op te verzinnen in 1985. De Bobbysocks kwamen met het nummer La Det Swinge wat wel aardig Engels klinkt als je weet dat het ‘Let It Swing’ betekent. En swingen deed het: de dames in hun glitter-outfit kregen wisten met hun supervrolijke uitstraling de rest van Europa met een stroom van punten te veroveren.

Het onbetekenende Noorwegen stond op de kaart van Europa en mocht de volgende keer organiseren. En dat werd de stad Bergen, de muziekstad van Noorwegen. Want de componist had Noorwegen met zijn klassieke stukken Noorwegen al wereldfaam bezorgd. Als er één stad swingt is het wel Bergen. In de stad waar het meer dan twee keer zoveel regent als in onze streken wordt toch veel muziek op straat gemaakt. Het Eurovisie songfestival werd gehouden in Grieghallen, waar jaarlijks grote concerten gehouden worden. De uitzending werd een groot succes.

En nog met een mooi neveneffect ook, want in de pauze trad de Noorse zangeres Sissel Kyrkjebø (toen 16 jaar oud) op met een lokaal lied: Udsigter fra Ulrikken. Haar optreden maakte haar in één klap beroemd en vormde het begin van een mooie carrière. Bij de opening van de Olympische Winterspelen in Lillehammer zong ze het openingslied en waren alle ogen van de wereld op haar gericht. In 1995 en 2009 won Noorwegen opnieuw het Eurovisie Songfestival; de laatste keer zelfs met een recordaantal punten. Reken maar dat er muziek zit in Noorwegen. En nu maar afwachten wat het gaat worden in buurland Zweden.

Tekst en foto’s: Fred Geers

Grieghallen Noorwegen

Grieghallen, jaarlijks vele concerten nationaal en internationaal

Muziek in de straten van Bergen

Optredens op straat horen bij het centrum van Bergen

Bobbysocks

De Bobbysocks traden in 2015 opnieuw op tijdens het Eurovisiesongfestival. Dit ter ere van het 60-jarige bestaan van het festival. De Bobbysocks zongen opnieuw hun hit ‘La Det Swinge’ waarmee ze 30 jaar eerder de winst te pakken hadden. Hieronder zie je hun jubileum optreden:

Wil je meer lezen over het Songfestival in Noorwegen? Of staat Noorwegen op het lijstje als volgende vakantie bestemming? Bekijk de nieuwe editie van de Noorwegen reisgids hier voor meer inspiratie.