Blog wijn in Georgië

Ontdek de unieke Georgische wijntradities

Georgië staat bekend als een van de oudste wijnlanden ter wereld, met een wijntraditie die duizenden jaren teruggaat. De wijnproductie is diep verankerd in de Georgische cultuur en maakt het land tot een fascinerende bestemming voor wijnliefhebbers. De Georgische wijntradities zijn van groot cultureel belang. Tijdens de wijnfeesten in september en oktober komen gemeenschappen samen om de oogst te vieren. Hieronder lees je de wijntips van Karel Onwijn, auteur van de reisgids Georgië en Armenië.
Uitzicht Georgië

Tekst en beeld uit de reisgids Georgië en Armenië. © Karel Onwijn

De geschiedenis van Georgische wijn

Georgiërs beweren dat hun land het oudste wijnproducerende gebied ter wereld is. Archeologische vondsten van duizenden jaren oude kwevri’s, aardewerken kruiken die traditioneel worden gebruikt voor het fermenteren van wijn, ondersteunen deze claim. De wijnbouw in Georgië kende een bloeiperiode tijdens de Sovjettijd, maar stortte in na de antialcoholcampagne van Gorbatsjov in de jaren 80. Sinds 2000 maakt de Georgische wijnindustrie een comeback, met wijnen die wereldwijd steeds populairder worden. De wijn wordt nog altijd grotendeels van inheemse druivenrassen gemaakt, zoals de Saperavi-druif, die een uitstekende reputatie heeft.

Georgië wijn beeld 3

De wijnflessen in de wijnkelders van Alexander Tsjavtsjavadze gaan terug tot 1814 en zijn
veelal geschenken aan de eigenaar. © Karel Onwijn

Georgië wijn beeld

Wijnbouw in Oost-Georgië. © Karel Onwijn

Populaire wijnregio's en wijnen

Georgië is verdeeld in vijf wijnregio’s: Kachetië, Kartli, Imeretië, Ratsja en de Zwarte Zeestrook. Kachetië, goed voor 70% van de wijnproductie, is het belangrijkste wijngebied. Bekende en smaakvolle wijnen uit deze streek zijn de droge witte Tsinandali, de droge rode Saperavi en de halfzoete rode Kindzmaraoeli. Een andere beroemde wijn is de halfzoete rode Chvantsjkara uit het wijngebied Ratsja, die naar verluidt de favoriete wijn van Sovjetleider Stalin was.

 

Wijn van de vrijheid

In 2006 voerde Rusland een invoerverbod in op alle wijn uit Georgië. Dit was bedoeld om de Georgische regering te straffen voor haar prowesterse koers. Aanvankelijk was dit een zware klap voor de Georgische wijnsector, aangezien Rusland de grootste importeur was van Georgische wijn. Echter, Georgië reageerde met een succesvolle marketingcampagne onder slogans zoals “Probeer de wijn van vrijheid” en wist zijn wijnen populair te maken in Europa en Azië.

Georgië wijnbeeld 2

Lekkere Georgische wijnen: Tsinandali, Saperavi, Kindzmaraoeli en Chvantsjkara. © Karel Onwijn

Foto wijngaard Georgië

Wijnmakerij in Georgië. © Karel Onwijn

Tips van Karel

  • Shumi winery in Telavi: wijngaard inclusief interessant klein museum over de Georgische wijngeschiedenis.
  • Goderdzi Gonashvili Winery: wijngaard waar je ook heerlijk kunt eten, met fijne informele sfeer – Bezhanisjvili-straat, Khornabuji-buurt, Dedoplistskaro.
  • Badagoni Home Alaverdi: modern Georgisch restaurant met eigen wijnmerk en ruim wijnaanbod, nabij de kathedraal van Alaverdi – Akhmeta district village, Zemo Khodasheni-Alaverdi-Kvemo Alvani, Akhmeta.
  • Chvantsjkara-wijnmakerij: Bezoek deze wijnmakerij in Ratsja voor rondleidingen en proeverijen.
  • Tsinandali-wijnmakerij: Gelegen op het familielandgoed Tsjavtsjavadze in Kachetië, biedt dit historische wijnhuis een unieke ervaring met rondleidingen door de oudste wijnkelders van Georgië.
  • Kindzmaraoeli-wijnmakerij: In Kvareli kun je deze beroemde wijnmakerij bezoeken, die beschikt over een indrukwekkende 3 km lange wijntunnel.
  • Kisiskhevi: bij een wijnmakerij behorend restaurant met Duits- en Engelssprekend personeel, inclusief goed klein hotel – nabij Telavi.

Georgië biedt een unieke wijnervaring, van de historische kwevri-methoden tot moderne wijnmakerijen. Of je nu geniet van een glas Saperavi in Kachetië of de Chvantsjkara in Ratsja proeft, Georgische wijn is een must voor elke wijnliefhebber. Wil je meer lezen over Georgië? Lees meer over Karel’s ervaringen op zijn website en bekijk de nieuwste editie van zijn reisgids hier.

Karel Onwijn organiseert ook geregeld reizen naar Georgië: wil je mee op een 15-daagse ontdekkingsreis door Georgië en Armenië? Naast beide hoofdsteden met hun prachtige musea worden ook eeuwenoude kloosters in de provincie bezocht en natuurlijk wijnmakerijen waar lokale wijnen worden geproefd. Wil je op de hoogte blijven van de reizen? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van het Zesde Continent.