Jonatan Stålhös/imagebank.sweden.se
Jonatan Stålhös/imagebank.sweden.se

Het Songfestival in Zweden

In mei 2024 wordt het Eurovisie Songfestival in Malmö gehouden, nadat vorig jaar de Zweedse zangeres Loreen won met het lied ‘Tattoo’. Dat was voor haar niet de eerste keer, want  in 2012 had zij ook al gewonnen met ‘Euphoria’, waarmee zij in een klap beroemd werd! Toch is het nog altijd zo dat, als je iemand – waar ook ter wereld – vraagt om een Zweedse popgroep te noemen, die als eerste op de naam ABBA komt, de winnaars van 1974. Het 50-jarig jubileum van die overwinning wordt dit jaar gevierd in het ABBA Museum. Iedereen is welkom om het zingend en dansend mee te vieren: Walk In. Dance Out!

Het ABBA Museum in Stockholm herbergt sinds de opening in 2013 een groeiende verzameling memorabilia uit de lange en succesvolle carrière van Björn, Benny, Frida and Agnetha, die samen de popgroep ABBA vormden. Vanaf hun kindertijd kun je ze volgen. Het museum heeft een bioscoopzaal waar continue een van de 2 films gedraaid wordt over de lotgevallen van de groep: Pop Story, een exclusieve film gebaseerd op het boek van Björn, en ABBA in Concert, een documentaire over de tournee van de band in de Verenigde Staten in 1979 en hun optreden in het Wembley Stadion in Londen. ABBA’s allerlaatste album Voyage, dat uitkwam in 2021, geeft een nostalgische terugblik op de afgelopen decennia.

Tegenwoordig maakt het museum volop gebruik van de nieuwste digitale mogelijkheden, zodat bezoekers mee kunnen zingen en dansen met Björn, Benny, Frida and Agnetha op het hologram podium. In 2023 startte de tijdelijke tentoonstelling ‘ABBA Voyage Exhibition@ABBA The Museum’ waar je virtueel kunt ervaren hoe hun laatste album tot stand kwam en exclusieve interviews kunt beluisteren. En ja, er is ook een (online) shop met niet erg originele souvenirs voor de echte fans: T-shirts, koelkastmagneten, dienbladen en bekers met de tekst I love ABBA of met foto’s van de groep uit 1974. Wil je het museum fysiek bezoeken? Reserveer dan je tickets online en selecteer de gewenste datum én tijd van je bezoek via abbathemuseum.com.

Tekst: Tinto van Tuijl

Melodifestivalen

Melodifestivalen (The Melody Festival) is een jaarlijkse muziekwedstrijd in Zweden. Het is de Zweedse voorronde voor het Eurovisiesongfestival. De wedstrijd wordt georganiseerd sinds 1959, een jaar na de eerste Zweedse deelname en is nog steeds elk jaar ontzettend populair. Zeven keer werd de winnaar van Melodifestivalen ook de uiteindelijke winnaar van het Eurovisiesongfestival. Zweden doet het dan ook vaak enorm goed bij het songfestival: samen met Ierland hebben ze de meeste winst op hun naam (7x gewonnen!).

Jonatan Stålhös/imagebank.sweden.se

Melodifestivalen, Skelleftea, Zweden
(Jonatan Stålhös/imagebank.sweden.se)

Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Västervik, woonplaats van ABBA’s Björn Ulvaeus (Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se)

Preview uit de reisgids Zweden van Tinto van Tuijl over de Zweedse muziek:

Naast ABBA is inmiddels Avicii een van de bekendste Zweedse artiesten. Na zijn tragische dood in 2018 – Avicii pleegde op 28-jarige leeftijd zelfmoord – is zijn muziek nog steeds wereldwijd populair. Maar Zweden heeft nog veel meer sterren voortgebracht. De Blue Swedes in de jaren 70 en Roxette in de jaren 80 werden gevolgd door een megadoorbraak van Ace of Base die meer dan 21 miljoen exemplaren van zijn debuutsingle verkocht. In de jaren 90 braken The Cardigans internationaal door, toen hun liedje ‘Lovefool’ als soundtrack voor de film Romeo and Juliet met Leonardo di Caprio werd gebruikt. Tegenwoordig is een van de populairste Zweedse zangeressen Sofia Jannok uit Jokkmokk, die zingt in een mengsel van pop, jazz en joik, de traditionele zang van de Sami. Ook de elektrohouse van de Zweedse dj’s Eric Prydz en Swedish House Mafia is populair in binnen- en buitenland. Muziek is dankzij bands, producers en singer-songwriters een belangrijk exportproduct van Zweden. Denniz Pop en Max Martin schreven bijvoorbeeld nummers voor de Backstreet Boys, Celine Dion, Britney Spears, Katy Perry en P!nk. Lady Gaga werkte met de Zweedse songwriter/producer RedOne aan haar debuutalbum, met daarop de hits ‘Just Dance’ en ‘Pokerface’.

Wil je meer lezen over het Songfestival in Zweden? Of staat Zweden op het lijstje als volgende vakantie bestemming? Bekijk de nieuwe editie van de Zweden reisgids hier voor meer inspiratie.