Op reis door Albanië deel 2

Op reis door Albanië – deel 2

Albanië-expert Yvonne van Osch, gespecialiseerd in het persoonlijke verhaal, kunst, cultuur en reizen, neemt ons mee op reis door dit prachtige land. Verken bijvoorbeeld de Alpen, Tirana, de Rivièra, Gjirokastër en meer. Doorkruis het mysterieuze hoogland tussen Valbonë en Theth, dwaal over de eeuwenoude citadel van Krujë en de Kaap van Rodon, volg het overwoekerde keienpad van de historische Via Egnatia en laat je culinair verrassen bij Mrizi i Zanave, Huqi en Gjepali. Vrijheid, ontmoetingen en het onverwachte kun je allemaal terugvinden in haar verhalen over Albanië. Je leest hieronder meer over haar ervaringen.

Yvonne met een herderin in Katundi i Vjetër, in de noordelijke streek Mirditë bij Rubik. In armere streken is het niet ongebruikelijk dat mensen één koe hebben, die ze in de berm laten grazen.

Twee mannen in het noordelijke hooggebergte bij Valbonë. Ze nodigden de schrijfster en haar gezelschap spontaan uit voor een glaasje (of twee) versgestookte raki.

Mooie koe!

Vrijheid, ontmoetingen en het onverwachte. Dat zijn voor Yvonne de belangrijkste elementen van een geslaagde reis. In Albanië heeft ze haar hart op kunnen halen, vooral op die plaatsen waar bewoners grote hordes toeristen en hun niet altijd even verfijnde manieren nog niet zo gewend zijn. Soms geven alleen je interesse en aandacht al een onmiddellijk gevoel van verbondenheid, zo heeft zij ervaren. Hoe verrukt Albanezen kunnen zijn als ze merken dat je je best hebt gedaan een paar woorden van hun taal te leren. Goedemorgen. Zijn jullie zussen? Mooie koe!

Meer lezen over Rubik?
Koe albanië

Archeologische schatkamers

Albanië is een van de oudste culturen van Europa en dat kun je zien. Zoveel prachtige oude kerkjes nog, middeleeuwse fresco’s, kastelen, ruïnes. Wat echt uniek is in dit land, is dat je er resten van steden van eeuwen voor Christus vindt, waar je soms helemaal alleen kunt zijn. Zoals Byllis, op een hoogte van 500 meter met zicht op de Vjosë, Appolonia, waar de eerste Romeinse keizer studeerde, of Orikos, met zijn offeraltaar gewijd aan Dionysos. Het kost vaak wat moeite om op deze door het grote toerisme nog onontdekte plekken te komen, maar dan heb je ook wat. Hieronder zie je het schitterende klooster van Ardenicë, waarvan de bouw in 1282 onder de Byzantijnse keizer Andronikos II begon.

Butrint, in het uiterste zuiden, is inmiddels bekend bij het grote toerisme. Maar wat dacht je van Byllis, op een hoogte van 500 meter met zicht op de Vjosë, Appolonia, waar de eerste Romeinse keizer studeerde, Orikos, waar een altaar gevonden is gewijd aan offers voor Dionysos. Het kost vaak wat moeite om er te komen, maar dan heb je ook wat.

De steden van Albanië

En dan de steden van Albanië. Hectisch Tirana, waar megalomane hoogbouw aan alle kanten de grond uitschiet. Durrës, met zijn eeuwenoude amfitheater, oude treinstation en volle stranden. Krujë, vroegere woonplaats van nationale held Skanderbeg, met zijn wereldberoemde bazaar. Kalm Peshkopi in het oosten, stijlvol Korcë met zijn streekproducten, bierfabriek en een schitterend museum voor middeleeuwse kunst, Përmet, aan de Vjosë (te gek voor rafttochten), met heetwaterbronnen en het formidabele klooster van Leusë. En Gjirokastër en Berat natuurlijk, de parels van stedelijk Albanië.

berat

Unesco Werelderfgoedstad Berat

Gjirokaster

berat

Ornament met op de achtergrond de halveti-tekke in Mangalem.

Zomerdagfeest

Elke dag op 14 maart, als de officiële lente nog niet eens begonnen is, wordt in Elbasan het feest gevierd dat Dita i Verës heet, Zomerdag. Het feest komt van een heidense traditie, waarbij de muze van de bergen – de godin van de jacht, de bossen en de natuur – uit haar tempel nabij Shkumbin afdaalt naar Elbasan, om het nieuwe leven een zetje te geven. Voor de inwoners is het de gelegenheid een keer flink uit te pakken, met concerten, kinderactiviteiten, verkleedpartijen en het verkopen van thuisgemaakt eten en drinken, zoals de typisch Elbasanese maiskoeken (ballakume Elbasani) en een lekkere raki.

Versiering in de oude stad van Elbasan

Een gebruik is ook dat jonge mensen in de huwbare leeftijd een verore dragen, een armband van twee gevlochten touwtjes in de kleuren rood en wit. Aan het einde van de dag worden de armbandjes in de takken van bomen gehangen om geluk op te vangen in de wind. Tijd voor de liefde! Het in Elbasan begonnen Zomerdagfeest wordt inmiddels ook in vele andere plaatsen gevierd. Het is een nationale feestdag.

Hier rechts zie je een breiende vrouw op de Rruga Sul Misiri in Elbasan, waar ook levendig markt gehouden wordt.

Wil je meer lezen over Yvonne’s ervaringen in Albanië? Kijk dan op haar website via deze link. Of bekijk de nieuwe editie van haar Albanië reisgids hier.