Op reis door Albanië

Albanië-expert Yvonne van Osch, gespecialiseerd in het persoonlijke verhaal, kunst, cultuur en reizen, neemt ons mee op reis door dit prachtige land. Verken bijvoorbeeld de Alpen, Tirana, de Rivièra, Gjirokastër en meer. Doorkruis het mysterieuze hoogland tussen Valbonë en Theth, dwaal over de eeuwenoude citadel van Krujë en de Kaap van Rodon, volg het overwoekerde keienpad van de historische Via Egnatia en laat je culinair verrassen bij Mrizi i Zanave, Huqi en Gjepali. Vrijheid, ontmoetingen en het onverwachte kun je allemaal terugvinden in haar verhalen over Albanië. Je leest hieronder meer over haar ervaringen.

Shkodër

Deze kleurige gevel in Shkodër siert de voorkant van de nieuwe Albanië-gids van Yvonne van Osch. Het is een mooi symbool van het tijdelijke, vindt zij, en laat iets zien van de worsteling tussen traditie en moderne tijd die je in dit prachtige land op veel plaatsen tegenkomt. Pas sinds de laatste 10 jaar herkennen Albanezen de enorme kansen die het buitenlands toerisme biedt. Moet het oude dan weg ten gunste van een nieuwe standaard? Of is het traditionele en soms wat krakkemikkige juist wat Albanië voor westerse toeristen aantrekkelijk maakt?

Meer lezen over Shkodër?
gevel Shkoder in Albanië

Voor Yvonne geldt het laatste. Shkodër is haar favoriete stad. Lekker oud en een beetje chaotisch. Een stad van cultuur, met markten die hele wijken beslaan, fietsen die piepend door de straten gaan, hele linten van cafés en restaurants, kerken en moskeeën, maar ook het prachtige Marub-fotomuseum en Venice Art, een fabriek waar de extravagante maskers voor het Venetiaanse carnaval worden gemaakt. Een van de meest indrukwekkende plaatsen in Shkodër blijft toch wel de Site of Witness and Memory. Op deze plek huisde ten tijde van het communistisch regime de speciale afdeling van het Ministerie van Binnenlandse Zaken die zich bezighield met het gevangen houden, martelen en doden van ‘vijanden van de staat’. Dat is ook Albanië, de geschiedenis is voelbaar.

restaurant tradita

Hotel Tradita in Shkodër heeft het verhuren van fietsen opgegeven, maar de fietsen zelf nog niet

De Albanese keuken

foto albanees eten 1

Gliko, traditionele ingemaakte vruchten

Ontbijt met Hollands tintje bij Traditional Guesthouse Permët in de heuvels van Bual

De Albanese keuken is internationaal nog geen begrip. Maar dat komt zeker nog, want overal in dit land kun je culinair vuurwerk tegenkomen, ook als je het niet verwacht. Van het beroemde Mullixhiu of het traditionele Oda met zijn geroosterde lamskoppen in Tirana, tot de agrotoeristische hemel Mrizi i Zanave ten noorden van Lezhë. Wat dacht je verder van al die verse, biologische producten van eigen erf bij de gasthuizen in de bergen bij Valbonë, Korcë en Permët? Of de op kolen gegaarde vis direct uit zee aan strand bij de Kaap van Rodon of in het duinlandschap van Divjakë-Karavasta? Verrukkelijk in al zijn eenvoud. In de nieuwe Albanië-gids van Yvonne van Osch lees je er alles over, met een handig overzicht van de beste wijnhuizen en agrofarms.

De Albanese Alpen

Valbona

De rivier Valbonë

Boottocht Komanmeer

Boottocht over het Komanmeer

prachtige albanese natuur

Prachtige Albanese natuur

De Albanese Alpen met zijn afgelegen dorpen te midden van grijze kliffen en wilde rivieren vol zalm. Het wonderlijke half mediterrane landschap tussen Kukës en Peshkopi. Machtige bossen, moerassen, meren, stranden. De natuur in Albanië is op veel plaatsen van een grootse, bijna intimiderende schoonheid. De bovenstaande foto’s geven een impressie van Valbonë in de herfst en de geweldige boottocht over het Komanmeer.

Wil je meer lezen over de ervaringen van Yvonne van Osch in Albanië? Je vindt haar blogs op haar website via deze link. Of bekijk de nieuwe editie van haar Albanië reisgids hier.

gjirokaster

Kenmerkend beeld van de oude bazaar van Gjirokastër