Kantina Mani beeld

Op reis door Albanië - deel 3

Albanië-expert Yvonne van Osch, neemt ons mee op reis door (wijnland) Albanië. Je leest hieronder een paar leuke tips voor wijnvrienden. 

Gëzuar! Proost!

Al sinds mensenheugenis groeien op de zonnige hellingen van mediterraan Albanië de beste druiven. Bekende inheemse soorten zijn de shesh, de kallmet, de vlosh en de serine. In grote wijnhuizen zoals Kantina Arbëri in Rreshën en Alpeta bij Berat kun je terecht voor proeverijen van topmerken. Sommige huizen bieden ook eten en slaapplaatsen aan, zoals Ferma Dukat aan de Albanese Rivièra, of de beroemde Uka Farm niet ver van Tirana. Uka serveert de zeldzame en delicate ceruja, die groeit tegen moerbeibomen langs de oevers van het Meer van Ulëz. Deze druif wordt slechts eens in de twee of drie jaar geoogst.

Kaart wijnhuizen Albanië

Vijf van de vele wijnhuizen in Albanië

Alpeta van Website Agritourizm

De wijngaard van Wijnhuis Alpeta

Kantina Mani, wijnhuis met Hollands tintje

Een bij het grote publiek nog onontdekt wijnhuis is Kantina Mani, gelegen aan de voet van de Albanese Alpen. Een wijnhuis met een Hollands tintje, kun je zeggen, want bij de oude wijngaard van de familie bouwde Fatjon Mani in 2020 met hulp van drie Nederlandse avonturiers een kleine wijnmakerij die het bedrijf body moet gaan geven. Fatjon werkt met een combinatie van de inheemse Kallmet en de meer bekende Merlot en Tempranillo. De Kallmet is een druif van rotsige grond, die veel signatuur aan de wijn geeft, zegt Sander Niemeijer van de Nederlandse hulptroepen die professionalisering van het ambachtelijk proces hebben aangejaagd.

De Kallmet is een inheemse Albanese druif van rotsige bodem

De Kallmet is een inheemse Albanese druif van rotsige bodem

Een plukster die tot de harde kern van Kanina Mani behoort

Een plukster die tot de harde kern van Kantina Mani behoort

Camper bij de druiven, lam aan het spit

Het is hard ploeteren voor Fatjon en zijn ploeg. Zo is het moeilijk zelfstandig werkende mensen te vinden en in 2023 is driekwart van de oogst mislukt door een combinatie van regen en broei. Wel zijn in hetzelfde jaar aan de rand van de wijngaard een mooie camperplaats en een buitenkeuken aangelegd. De camperplaats is ontzettend in trek bij ruige reizigers die graag lammeren grillen boven open vuur. In de halfopen buitenkeuken worden 5-gangenmaaltijden geserveerd en workshops rond wijn en raki gegeven. Lees op de website van Yvonne hoe het wijnbedrijf van de grond kwam.

Aan tafel bij Kantina Mani

Aan tafel bij Kantina Mani

Aan tafel bij Kantina Mani 2

Lees meer over Yvonne’s ervaringen in het reisblog op haar site en bekijk de nieuwste editie van haar reisgids hier.