Reistrends 2023

Na de afgelopen jaren waarin reizen en op vakantie gaan op een laag pitje stonden, is 2023 weer het jaar waarin Nederlanders flink willen uitpakken voor hun vakantie. Economische en politieke onzekerheden lijken vooralsnog geen roet in het eten te gooien als het gaat om de vakantieplannen. 72% vindt reizen absoluut de moeite waard, waarbij meer dan de helft vakantie een topprioriteit noemt.

Het merendeel van onze landgenoten wil dit jaar zeker op vakantie, waarbij 40% aan één reis denkt, en 37% in ieder geval twee keer zijn koffers wil pakken. Opvallend is te zien dat Europa nog steeds heel populair is (en blijft). Meer dan 75% van alle reizigers is van plan om binnen de Europese grenzen op vakantie te gaan. Scandinavië neemt hierbij een hele duidelijke koppositie in.

De top 10 van meest gewilde bestemmingen:

 1. Noorwegen
 2. Italië
 3. Zweden
 4. IJsland
 5. Spanje
 6. Portugal
 7. Nederland
 8. Griekenland
 9. Verenigd Koninkrijk
 10. Frankrijk

Naast de Europese bestemmingen is duidelijk dat Noord- en Midden-Amerika een comeback maken.

Bij het zoeken van een fijne vakantiebestemming zijn er een paar overduidelijke trends waar te nemen. Mensen zijn echt op zoek naar een belevenis. Of dat nu in de natuur is of juist in een culturele omgeving: de belevenis staat centraal. De hang naar het onbekende en spanning blijken een belangrijke drijfveer te zijn. Avontuurlijk reizen en buiten je comfortzone gaan worden vaker genoemd als een must-have-ervaring. Andere aspecten die meewegen zijn natuurlijk het weer en het lokale klimaat, het culturele aanbod en de activiteiten ter plekke en de prijs. Want het moge duidelijk zijn dat de Nederlandse reiziger zich wel bewust is van zijn budget.

De culturele hotspots die momenteel het meest in de belangstelling staan:

 1. Edinburgh
 2. Lissabon
 3. Tokyo
 4. Dublin
 5. New York

Andere opvallende trends zijn dat meer mensen zich laten leiden door steden en landschappen die als decor hebben gediend in een serie of een film. Denk daarbij aan The Lord of the Rings, Game of Thrones, Downton Abbey, The White Lotus en Emily in Paris.  Of wat dacht je van nostalgische reizen: plekken of ervaringen die reizigers terugbrengen naar de zorgeloosheid van een paar decennia gelden.

Al met al lijkt het erop dat 2023 het jaar is dat maar weinig Nederlanders stil zullen zitten. Ze gaan er massaal op uit om zich te laten verrassen, zich te vergapen aan de lokale cultuur, te genieten van de lokale cuisine en eropuit te gaan in de natuur. Op zoek dus naar die ultieme beleving, buiten hun comfortzone en off the beaten track.