Dominicus Boekwinkels

Wereldberoemde boekwinkels

Bijna elke stad heeft wel een boekwinkel. Zoals Neil Gaiman schreef: ‘A town isn’t a town without a bookstore.’ Maar sommige boekwinkels zijn net wat specialer dan andere en zijn absoluut een bezoek waard op een van je reizen.

In Livraria Lello & Irmão in Porto (Portugal) waan je je in de wereld van Harry Potter. Deze boekwinkel uit 1906 staat bekend als een van de mooiste ter wereld. Van de neogotische façade tot de roodgeverfde houten wenteltrap en van de gedetailleerde balustrades tot aan het glas-in-loodplafond: alle details spreken tot je verbeelding.

Livraria Lello & Irmão, Rua das Carmelitas 144, Porto

 

Ook El Ateneo Grand Splendid in Buenos Aires (Argentinië) is adembenemend. Het gebouw uit 1919 was eerst in gebruik als theater, wat de ronde vorm verklaart. Wat deze boekwinkel zo bijzonder maakt, zijn de bovengalerijen, de pilaren, de balkonnetjes en de prachtige fresco’s op het plafond. Daarnaast zijn de rode fluwelen gordijnen van het oude podium nog steeds aanwezig.

El Ateneo Grand Splendid, Avenida Santa Fe 1860, Buenos Aires

 

Van een heel andere orde is Librairie Avant-Garde in Nanjing (China). Deze boekwinkel was eerst een ondergrondse parkeergarage (de pijlen staan nog op de vloer) en diende ooit zelfs als schuilkelder. Het interieur is modern te noemen, met stapels boeken als toonbank en een groot zwart kruis tegen de achterwand. Vanaf het plafond kijken zwart-witportretten van gevierde kunstenaars op de bezoekers neer.

Librairie Avant-Garde, 173 Guangzhou Rd, Nanjing Shi

 

Van eigen bodem wordt Boekhandel Dominicanen in Maastricht vaak genoemd in lijsten van de mooiste boekwinkels. En terecht, de eeuwenoude dominicaner kerk vormt een geweldige decor voor de 30 meter hoge boekenkasten. Op het oude priesterkoor kun je genieten van een kopje koffie. Een unieke ervaring.

Boekhandel Dominicanen, Dominicanerplein 1, Maastricht

 

In Ojai (Californië) zit Bart’s Books, een boekhandel in de openlucht! Vijftig jaar geleden begonnen met een aantal boeken op de stoep en een blikje voor geld, heeft de winkel nu een collectie van een miljoen boeken en een barretje. Regelmatig zijn er signeersessies. Ondanks deze ontwikkeling heeft Bart’s Books zijn unieke karakter weten te behouden.

Bart’s Books, 302 West Matilija Street, Ojai

 

Plural Bookshop in Bratislava (Slowakije) heeft een moderne, open uitstraling. Alle wanden, trappen en kasten zijn wit, waardoor de vele boeken de hoofdrol spelen. De winkel telt meerdere verdiepingen, die in galerijen rond een open centrum zijn opgebouwd. Op de brede trappen kan uitgebreid gezeten en gelezen worden.
Plural Bookshop, Páričkova 18, Bratislava